biografija

Igor Seme, rođen u Ljubljani, 2002 diplomirao je klavir na Muzičkoj Akademiji u Ljubljani. Tijekom školovanja dva puta je pobijedio na natjecanju mladih muzičara republike Slovenije u klavirskom triu i jedanput u disciplini solo klavir.

 

Surađivao je sa raznim umjetnicama i bio nagrađen na državnom takmičenju sa priznanjem za najboljeg mladog korepetitora. Nakon stalnog suradivanja sa priznatim klavirskim pedagozima, kao što su Marina Horak, Ivana Švarc, Igor Bravničar, Vladimir Krpan, Oxana Yablonskaja, Arbo Valdma i drugi, imao je uspješne koncerte u Slovenskoj Filharmoniji, Cankarovom domu, dvorani Bösendorfer u Beču i drugdje.

Koncertiranje ga je inspiriralo na sviranje u raznim komornim ansamblima. Isto tako mu je suradnja, prije svega sa gudačima, otvorila vrata u svijet. Sa violinisticom JaYoung Jeon koncertirao je u Sloveniji, Hrvatskoj, Austriji pa i u Južnoj Koreji.

 

Svirao je u mjuziklu Avenija Q, u 2009/10 korepetirao je Full monty, a prije igrao je u predstavi Suite in three keys i u orkestrima mjuzikla Chicago i Kabaret  pod ravnanjem dirigenta Žarka Prinčiča.

 

Redovito suraduje sa Cankarjevim domom, kabinetom Ljubljanskog župana, Slovenskom Turističkom Organizacijom, s Austrijskom ambasadom i sa koncertnim agencijama Igen, Auditoria idr, koje ga rado pozivaju, da svojim nastupom uveliča i obogati njihove prijeme i priredbe.

Sa koncertnim agencijom Auditoria je uspješno probio led u pop večernjim programima i sa violinisticom Anjom Bukovec nastupio na UNICEF-ovoj dobrotvornoj manifestaciji En svet - eno upanje u Gallusovoj dvorani Cankarjevoga doma sa Ravelovim Perpetuum mobile.

Najviše djeluje kao pijanist i komorni glazbenik. Isto tako učestuje u kazališnom kabarejima te kao pijanist u kazališnoj predstavama.

 

Igor Seme surađuje sa:

 

1. listopada 2002 ministrica za kulturu republike Slovenije dodijela je Igoru Seme status samostalnog umjetnika zbog njegovih iznimnih postignuća i uspjeha na području kulture.

 

Igor je član Lions kluba Domžale.

 

Igor od sezone 2012/13 dalje živi u Meilenu u Švajcarskoj.

Podučava u muzičkih školah Hombrechtikon i Richterswil.